Kan ik ook eerder herregistreren?

Ja, je kunt ook eerder herregistratie aanvragen wanneer je voldoende punten hebt behaald. Dat kan vanaf drie jaar, wanneer je voldoende tijd hebt gehad om aan het aantal benodigde uren werkervaring te hebben gewerkt. Dan gaat het om tenminste 1600 cliënturen. 

Een reguliere herregistratie geldt altijd voor vijf jaar. Als je al eerder aan de kwaliteitscriteria hebt voldaan, kun je dus al herregistratie aanvragen en de nieuwe herregistratieperiode laten aansluiten op de oude periode.

Het voordeel van vervroegd herregistreren is dat -als je de komende tijd jouw aandacht wil richten op persoonlijke zaken, die niet met je vak te maken hebben- je dit al afgerond hebt. Een andere reden voor vervroegd herregistreren kan zijn, dat je al meer dan genoeg activiteiten in je digitaal portfolio hebt staan.

Om te voorkomen dat je volgende herregistratie er dan alweer vanaf nu over vijf jaar aankomt, kies je ervoor om de ingangsdatum (jaren) later in te laten gaan. Dus op het moment dat deze periode zou aflopen. Hiermee zorg je ervoor dat je een geldige kwaliteitsregistratie hebt en je hebt geen stress of je aan de kwaliteitscriteria voldoet. 

Vervroegd herregistreren om persoonlijke redenen

Wanneer je een sabbatical neemt, een lange vakantie neemt of ouderschapsverlof opneemt, kan het fijn zijn je herregistratie al geregeld te hebben. Je hebt er dan geen omkijken meer naar. 

Image
KP_studeren_paramedicus

Er is wel een voorwaarde: je kan pas vervroegd herregistreren als je voldoet aan al de criteria die voor jouw beroepsgroep van toepassing zijn (werkervaring, deskundigheidsbevordering en eventuele aanvullende beroepsspecifieke criteria).

In dit geval hoef je je herregistratiedatum bij de aanvraag in het digitaal portfolio niet te wijzigen. Je vult niets in bij ‘ik wil de herregistratiedatum wijzigen in’. In dit geval sluit de nieuwe herregistratieperiode aan op de datum waarop je actuele herregistratie afloopt.

Vervroegd registreren omdat je veel punten hebt

Een andere reden voor vervroegde herregistratie kan zijn dat je al meer dan genoeg activiteiten in je digitaal portfolio hebt staan én binnenkort nog een bij- en nascholing gaat volgen die veel punten oplevert. Je vindt het jammer als deze punten mee gaan tellen in de huidige periode. Door eerder herregistratie aan te vragen komt deze bij- en nascholing (en de punten) in je nieuwe periode terecht. 

In dit geval moet je de herregistratiedatum wél wijzigen in jouw digitaal portfolio. En wel op zo’n manier dat jouw nieuwe herregistratieperiode van vijf jaar start voordat je de geplande bij- en nascholing hebt afgerond. Je vult in het digitaal portfolio bij ‘ik wil de herregistratiedatum wijzigen in’ de beoogde herregistratiedatum in. Dit doe je tijdens de aanvraag voor herregistratie.  

Je hoeft dus alleen een datum in te vullen als je hiervan gebruikt wilt maken. Als er geen datum is ingevuld, dan zal bij de status kwaliteitsgeregistreerd de startdatum aansluiten op de datum waarop je actuele herregistratie afloopt.​

Voorbeeld vervroegd herregistratie aanvragen

De periode loopt van 01-01-2018 tot 01-01-2023 en al op 01-01-2022 is er voldaan aan de criteria. Je kan dan alvast herregistratie aanvragen:

  • Stel: je wilt dat de nieuwe registratieperiode direct ingaat op 01-01-2022. ​​​Je geeft aan dat je de nieuwe herregistratieperiode in wilt laten gaan per 01-01-2022. Alle activiteiten die je ná 01-01-2022 doet en invoert, tellen dan mee voor de nieuwe periode van vijf jaar (01-01-2022 tot 01-2027).
  • Stel: je wilt dat de nieuwe registratieperiode pas ingaat als de huidige registratieperiode afloopt. Dan vul je niets in. Activiteiten die worden gedaan in ingevoerd tussen 01-01-2022 en 01-01-2023 tellen dan mee voor de huidige periode (01-01-2018 tot 01-01-2023). Nieuwe activiteiten tellen pas mee voor de volgende periode vanaf 01-01-2023.
Image
PE-online_Startdatum periode

Let op: 

Als er geen datum is ingevuld, dan zal de nieuwe periode automatisch aansluitend ingaan aan de huidige periode. Dit is niet meer te wijzigen als de herregistratie afgerond is!

Meer informatie

Lees de eerste keer herregistreren: uitleg punten 

 Bekijk onze herregistratiecirkel: 

Image
KP_herregistratiecirkel