Wat is het verschil tussen geaccrediteerde en niet-geaccrediteerde punten?

Om bij Kwaliteitsregister Paramedici te kunnen registreren als paramedicus is één van de voorwaarden om per registratieperiode tenminste 160 punten te behalen. Van deze 160 punten zijn minimaal 40 punten geaccrediteerd.

Image
KP_Deskundigheidsbevordering_punten

 Wat zijn geaccrediteerde punten?

Geaccrediteerde punten ontvang je door activiteiten te doen die vooraf door KP getoetst zijn. De activiteit is dus al door ons beoordeeld en is gewaardeerd met een vast aantal punten. Omdat geaccrediteerde activiteiten al beoordeeld zijn, kunnen deze activiteiten niet worden afgekeurd. Dus wanneer je een geaccrediteerde activiteit hebt afgerond, weet je zeker dat je deze punten in jouw digitaal dossier ontvangt. Wel zo prettig!

Je kunt ervoor kiezen om geaccrediteerde punten te behalen uit scholingsactiviteiten, maar ook activiteiten zoals Intercollegiaal overleg en een Journal club kunnen geaccrediteerd worden. Goedgekeurde IPO-activiteiten leveren uiteindelijk ook geaccrediteerde punten op. Via de knop ‘Opleidingen’ in je digitaal portfolio kun je zoeken binnen het complete aanbod van geaccrediteerde activiteiten.

Wat zijn niet-geaccrediteerde punten?

Wanneer er voor een (scholings)activiteit geen accreditatie is aangevraagd, is dit een niet-geaccrediteerde activiteit. Dat betekent gelukkig niet dat je er geen punten voor krijgt. Je kunt namelijk zelf checken of de activiteit voldoet aan de kwaliteitscriteria. In het activiteitenoverzicht in de ‘Kwaliteitscriteria 2020-2025’ vind je een groot aantal activiteiten die je kunt toevoegen aan je digitaal portfolio.

Hoe ga je het beste te werk bij niet-geaccrediteerde activiteiten?

Stap 1:
Bepaal waar de activiteit onder valt.

TIP: gebruik hiervoor het activiteitenoverzicht in de kwaliteitscriteria van jouw beroep.

Stap 2:
Bekijk vooraf hoe de activiteit omschreven is, wat er wel en niet onder valt en welke documenten je kunt toevoegen om jouw deelname te laten zien.

Stap 3:
Na afronding voeg je de activiteit toe via de knop ‘Toevoegen’ in het digitaal portfolio. De documenten kun je toevoegen als bijlage aan de activiteit en je kunt een toelichting over de activiteit toevoegen voor de beoordelingscommissie.

Wat betekent ‘Wacht op akkoord’ achter mijn activiteit?

Voor sommige activiteiten geldt dat deze tussentijds (dus voordat je het complete dossier indient), getoetst worden. IPO-activiteiten zijn hier een goed voorbeeld van. Zodra je de activiteit IPO verstuurd hebt in je digitaal dossier, Wacht de activiteit op akkoord. Dit betekent dat de activiteit beoordeeld zal gaan worden. Daarnaast zijn er activiteiten die gevalideerd worden, een voorbeeld hiervan is de activiteit ‘Geven van scholing’.

Image
KP_geven van scholing

Tips voor activiteiten die op ‘Wacht op akkoord’ staan

Tip 1:

Check regelmatig je berichten binnen het digitaal portfolio als je een activiteit hebt die op een akkoord wacht. Mocht er namelijk een aanvullende vraag gesteld zijn door de beoordelaar, dan gebeurt dit via berichten binnen je digitaal portfolio. Daarnaast ontvang je een notificatie zodra de activiteit behandeld is, wel zo fijn om op de hoogte te zijn van de beoordeling.

Tip 2:

Mocht een activiteit die wacht op akkoord de herregistratie vertragen, dien de herregistratie dan gewoon in. De beoordelaar van jouw aanvraag ziet dat er een activiteit op ‘Wacht op akkoord’ staat. Deze activiteit wordt dan vervolgens meegenomen met de algehele beoordeling van je dossier.