Orthoptist

Een orthoptist is een paramedicus die binnen het vakgebied van de oogheelkunde is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van klachten of problemen op het gebied van: lui oog (amblyopie), brilafwijkingen bij kinderen (verziendheid, bijziendheid en cilindrische refractie-afwijkingen), scheelzien (strabismus), dubbelzien (diplopie), oogbewegingen en specifieke hoofdpijn- en leesklachten. De orthoptist spoort afwijkingen op, op het gebied van gezichtsvermogen, de samenwerking tussen de beide ogen en de oogbewegingen. Orthoptisten werken in een oogheelkundige polikliniek van een ziekenhuis, een particuliere (oogheelkundige) praktijk, in een zelfstandig gevestigde orthoptiepraktijk of een optiekzaak. Daarnaast in de jeugdgezondheidszorg en bij slechtziendenorganisaties. 

Beroepscode

De beroepscode is een kwaliteitsinstrument voor het professioneel handelen in de dagelijkse praktijk van de orthoptist. Het volgen van de beroepscode draagt op positieve wijze bij aan de beroepsuitoefening. Orthoptisten die zich registreren bij het Kwaliteitsregister Paramedici verklaren de beroepscode te onderschrijven. Cliënten zijn hiermee verzekerd van behandeling en begeleiding die aan kwaliteitseisen voldoet.

Regeling docent/onderzoeker

De Regeling docent/onderzoeker komt tegemoet aan docenten en onderzoekers die de wens hebben om weer de cliëntenzorg in te gaan. Deze regeling is onderdeel van de kwaliteitscriteria 2020 – 2025. Lees meer.​​

Dubbele registratie orthoptist - optometrist

Als je als orthoptist tegelijkertijd (her)registreert als optometrist, dan geldt een korting van 50% op de registratiekosten voor de tweede (her)registratie. Deze korting geldt alleen als beide aanvragen worden gemeld via deze procedure.

(0:00)