Kwaliteitsregister
Paramedici
Intranet

Skip Navigation LinksBeroepen

Digitaal Portfolio
Registers raadplegen
Vragen
Mijn KP
Je bent hier:
Snelmenu
Optometrist
Een optometrist onderzoekt de gezondheid van ogen om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen. Vroeger deed alleen de oogarts het oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril en/of contactlenzen. De optometrist kan het allebei en nog veel meer. De optometrist voert een optometrisch (vervolg)onderzoek uit. Blijkt tijdens het onderzoek dat verdere medische behandeling nodig is, dan worden cliënten door de huisarts doorverwezen naar een andere specialist.
Let op: de titel optometrist is beschermd, maar optometrische handelingen zijn dat niet. Dat betekent dat het men tegen cliënten kan zeggen dat ze optometrie aanbieden, zónder dat ze optometrist zijn. Controleer dus als cliënt of je daadwerkelijk met een optometrist te maken hebt!​ (NB: Een optometrist doet iets anders dan de orthoptist die afwijkingen en de gevolgen daarvan opspoort, zoals scheelzien, dubbelzien en het luie oog.) Optometristen zijn verenigd in OVN, Optometristen Vereniging Nederland.

 Meer informatie

Kwaliteitscriteria Optometrist
Beroepscode
Beroepsprofiel
Scholingsagenda
Dubbele registratie Optometrist-Orthoptist

De startdatum van jouw registratie bepaalt welke kwaliteitscriteria van toepassing zijn. Er zijn standaardcriteria die voor alle paramedici gelden. Daarnaast kunnen er per beroep aanvullende eisen zijn. Zorg dus dat je de juiste versie te pakken hebt. Je kunt in het hoofdscherm van jouw digitaal portfolio ook zien welke kwaliteitscriteria voor jou gelden.​​​
Maar let op:
De nieuwe set kwaliteitscriteria 2020-2025 biedt veel voordelen ten opzichte van de vorige set(s). Normaal gesproken is de nieuwe set niet meteen voor iedereen van toepassing. Immers, de startdatum van de herregistratieperiode bepaalt onder welke set je valt. Is je startdatum vóór 1 juli 2020, dan geldt de set 2015-2020. Maar let op: Dat kan nu anders. Vanaf 1 juli tot en met eind 2020 kun je zélf de keuze maken of je de nieuwe activiteiten uit de nieuwste set wilt gaan gebruiken. Doe je dat, dan heb je direct de voordelen te pakken. Voor het overige blijft de voor jou geldende set ongewijzigd. We noemen dit de voorsorteervariant. In Mijn KP druk je hiervoor op de groene knop. Een keuze maken kan tot 31 december 2020.
​​
Weten of de voorsorteervariant voor jou relevant is? Check dan de pagina die hierover gaat. ​​

In dit overzicht zie je de verschillen en overeenkomsten tussen de set 2015-2020, de set 2020-2025 en de voorsorteervariant per beroepsvereniging​.

Regeling docent/onderzoeker
De Regeling docent/onderzoeker komt tegemoet aan docenten en onderzoekers die de wens hebben om weer de cliëntenzorg in te gaan. Deze regeling is onderdeel van de kwaliteitscriteria 2020 – 2025. Lees meer ...

Ik ben Optometrist...
en wil me registreren

 Vereniging

49ef9be3-c779-4e7b-aab6-3d4837ed4b9b

Optometristen Vereniging Nederland (OVN)
Voorveste 2
3992 DC HOUTEN
T 088-0771165
E info@optometrie.nl
W https://www.optometrie.nl/