Wat is IPO?

​IPO staat voor Individuele Professionele Ontwikkeling. Het gaat dus over jezelf, je beroep en je ontwikkeling. Dit is een activiteit waarbij je reflecteert op je eigen professioneel handelen. 

Image
KP_IPO_cyclus

Om een zo hoog mogelijk niveau van vakbekwaamheid te behouden, werk je planmatig aan jouw professioneel handelen. Planmatig werken is cyclisch werken. Het cyclische proces bestaat uit vier fasen:

Fase 1: Zelfreflectie en feedback 

Fase 2: Ontwikkelen doelen

Fase 3: Uitvoeren ontwikkelplan

Fase 4: Evalueren en vaststellen

Er zijn verschillende instrumenten beschikbaar om invulling te geven aan de vier fasen van IPO. Denk aan ‘POP’ en ‘360 graden feedback’ en (andere) door de jouw beroepsgroep erkende instrumenten. 

IPO Fase 1: Zelfreflectie en feedback 

Om te starten met je IPO voeg je de activiteit IPO fase 1 toe in je digitaal portfolio. Bij de eerste fase van IPO vraag je feedback aan collega’s (minimaal 3), andere beroepsbeoefenaren (minimaal 3), verwijzers (minimaal 3) of cliënten (minimaal 10) o.b.v. een vragenlijst. 

Bijvoorbeeld:

  • Minimaal 3 collega’s en/of andere beroepsbeoefenaren en/of verwijzers. (Bijvoorbeeld 1 collega en 2 verwijzers.)
  • Wanneer je (ook) feedback wil vragen aan cliënten: Minimaal 10 cliënten waarmee je afgelopen jaar contact hebt gehad
  • Méér feedback vragen mag altijd, bijvoorbeeld aan 3 collega’s en 2 verwijzers

Je vult deze vragenlijst ook zelf in. Daarna reflecteer je op de feedback door onder andere te beschrijven wat opvalt, wat je herkent en waar je aan zou willen werken.

Heb je besloten om feedback te vragen bij collega’s, andere beroepsbeoefenaren of verwijzers, dan kun je vervolgens een keuze maken uit een grote IPO-vragenlijst of een verkorte IPO-vragenlijst. We lichten ze kort toe zodat je een passende keuze kunt maken voor de omvang van de vragenlijst.

  1. Grote IPO-vragenlijst

Deze vragenlijst gebruik je als je geen idee hebt waar jouw ontwikkelbehoeften ongeveer liggen. Om een beeld te krijgen gebruik je de lijst met rond de 60 vragen. Je gooit een groot net uit om zo breed mogelijk te kunnen kijken en uitvragen. Het voordeel van deze lijst is dat je blinde vlekken voorkomt: de vragen gaan over elk van de zeven competenties.

  1. Verkorte IPO-vragenlijst

Deze vragenlijst gebruik je als je al helder hebt op welke competenties je je wilt richten als het gaat om jouw professionele ontwikkeling. Het persoonlijk overzicht met competenties in het digitaal portfolio geeft je een idee. De circa 30 vragen zijn gericht op het paramedisch handelen en twee andere competenties. Dus in totaal drie van de zeven competenties. Je gooit als het ware een klein net uit omdat je gericht wilt vangen.

Feedback: wie vraag je wat?

Als je slim bent, zet je IPO gericht in bij collega’s of andere beroepsbeoefenaren of verwijzers of cliënten. De vragenlijsten uitzetten bij collega’s, andere beroepsbeoefenaren of verwijzers kan natuurlijk altijd. Bij feedback vragen aan cliënten kun je ook gebruik maken van de lijsten. Maar let op: als je ook klantervaringen meet in het kader van PREM en PROM, dan kun je overwegen de vragenlijsten niet in te zetten richting cliënten. Waarom? Dat heeft voordelen voor zowel de cliënt als jezelf. Je belast de cliënt immers minder met vragen. Én je pakt punten deskundigheidsbevordering bij zowel IPO als het meten van klantervaringen (PREM/PROM). Beide zijn aparte activiteiten die je voor je kwaliteitsregistratie kunt indienen. Dubbele punten dus!

IPO fase 2: Ontwikkelen doelen

De opbrengst van fase 1 is een overzicht van ontwikkeldoelen. Op basis hiervan ga je in fase 2 een ontwikkelplan opstellen met daarin SMART-doelen aan de hand van de feedback uit de vragenlijsten waar je gedurende minimaal een jaar aan gaat werken.

Competenties

Centraal staan de paramedische competenties (CanMEDs), per beroepsgroep kunnen deze mogelijk een iets andere benaming hebben. De kern van de beroepsuitoefening is het paramedisch handelen. De andere competenties zijn: professionaliteit, communicatie, samenwerking, kennis & wetenschap, maatschappelijk handelen en organisatie. Het is belangrijk dat de competenties redelijk verspreid zijn over de door jou bij KP ingediende deskundigheidsbevorderende activiteiten.

Image
KP_IPO_competenties

IPO fase 3: Uitvoeren ontwikkelplan

IPO fase 3 is het uitvoeren van de doelen, door het doen van bij- en nascholingen en/of activiteiten. 

IPO fase 4: Evalueren en vaststellen

Bij IPO fase 4 evalueer je op basis van de gestelde doelen: zijn de doelen behaald, wat ging er goed, wat neem je mee voor de toekomst, wat heb je ervan geleerd?

Deskundigheidsbevorderende punten voor IPO

Voor IPO fase 1, 2, en 4 kun je per fase 10 geaccrediteerde punten ontvangen voor in je digitaal portfolio (in totaal 30). Met fase 3 behaal je punten door het doen van bij- en nascholingen en/of activiteiten.

Formats voor IPO

Instrumenten voor zelfreflectie en feedback en formats voor het overzicht ontwikkelbehoefteontwikkelplan en het evaluatieverslag zijn in het digitaal portfolio beschikbaar. Lees ook het stappenplan IPO fase 1 uitvoeren in je digitaal portfolio