Kwaliteitsregister
Paramedici
Intranet

Skip Navigation LinksBeroepen

Digitaal Portfolio
Registers raadplegen
Vragen
Mijn KP
Je bent hier:
Snelmenu
Orthoptist
Een orthoptist is werkzaam binnen het vakgebied van de oogheelkunde. De orthoptist onderzoekt het gezichtsvermogen, de samenwerking tussen beide ogen en de oogmotoriek. De orthoptist spoort afwijkingen en de gevolgen daarvan op, zoals scheelzien al of niet gepaard gaand met dubbelzien en het luie oog.​ Naast oogartsen, optometristen en contactlensspecialisten nemen orthoptisten een eigen, zelfstandige plaats in binnen een specifiek deel van de oogzorg. (NB: Een orthoptist doet iets anders dan de optometrist, die de gezondheid van de ogen onderzoekt om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen.)
De orthoptisten zijn verenigd in de NVVO, de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten.​

 Meer informatie

Kwaliteitscriteria Orthoptist
Beroepscode
Beroepsprofiel
Scholingsagenda
Dubbele registratie Orthoptist-Optometrist

De startdatum van jouw registratie bepaalt welke kwaliteitscriteria van toepassing zijn. Er zijn standaardcriteria die voor alle paramedici gelden. Daarnaast kunnen er per beroep aanvullende eisen zijn. Zorg dus dat je de juiste versie te pakken hebt. Je kunt in het hoofdscherm van jouw digitaal portfolio ook zien welke kwaliteitscriteria voor jou gelden.​​​
Maar let op:
De nieuwe set kwaliteitscriteria 2020-2025 biedt veel voordelen ten opzichte van de vorige set(s). Normaal gesproken is de nieuwe set niet meteen voor iedereen van toepassing. Immers, de startdatum van de herregistratieperiode bepaalt onder welke set je valt. Is je startdatum vóór 1 juli 2020, dan geldt de set 2015-2020. Maar let op: Dat kan nu anders. Vanaf 1 juli tot en met eind 2020 kun je zélf de keuze maken of je de nieuwe activiteiten uit de nieuwste set wilt gaan gebruiken. Doe je dat, dan heb je direct de voordelen te pakken. Voor het overige blijft de voor jou geldende set ongewijzigd. We noemen dit de voorsorteervariant. In Mijn KP druk je hiervoor op de groene knop. Een keuze maken kan tot 31 december 2020.

In dit overzicht zie je de verschillen en overeenkomsten tussen de set 2015-2020, de set 2020-2025 en de voorsorteervariant per beroepsvereniging​.
​​
Weten of de voorsoorteervariant ​​voor jou relevant is? Check dan de pagina die hierover gaat. ​​

Regeling docent/onderzoeker
De Regeling docent/onderzoeker komt tegemoet aan docenten en onderzoekers die de wens hebben om weer de cliëntenzorg in te gaan. Deze regeling is onderdeel van de kwaliteitscriteria 2020 – 2025. Lees meer ...

Ik ben Orthoptist...
en wil me registreren

 Vereniging

9e822922-8646-4dc2-84ac-b610c6353fea

Nederlandse Vereniging van Orthoptisten
Postbus 8578
3503 RN UTRECHT
E info@orthoptie.nl
W www.orthoptie.nl