‘Mijn vader heeft aan de wieg gestaan van de optometrie’

Laurens-Jan
Optometrist

Mijn opa had al een brillenwinkel, toen nog met een drogisterij en die nam mijn vader later over. Ik kom dus uit een optiekfamilie. Ik wist al van jongs af aan dat ik de richting op wilde van het optiekvak, net als mijn vader. Toen bestond de optometrie nog niet zoals we dat nu kennen. Mijn vader heeft aan de wieg gestaan van de optometrie: samen met anderen heeft hij er in het begin van de jaren negentig voor gezorgd dat de opleiding er kwam. Optometrie was al veel verder in Engeland en Amerika en er werd in Nederland voornamelijk door buitenlandse docenten lesgegeven. De opleiding begon als privéopleiding en was toen nog niet erkend door de overheid. In 1995 is het een erkende hbo-opleiding geworden. Het probleem in het begin was dat een afgestudeerde optometrist nog niet alles mocht: de wet was nog niet aangepast. Dat betekende dat ze nog niet de gehele scope van praktijk konden uitoefenen, zoals het gebruik van diagnostische farmaca (geneesmiddelen). Dat was een spannende tijd voor mijn vader en met hem nog een aantal honderd professionals. Minister Borst van Volksgezondheid stond volledig achter het vak optometrie als erkend beroep. Ze heeft net voordat een week later het kabinet viel, de wet goed kunnen keuren. Sinds november 2000 is optometrie een in de wet BIG geregeld - artikel 34 - beroep.

Van ondernemer naar puur optometrie

Ik kreeg er veel van mee thuis en optometrie sprak me meer aan dan opticien worden. Het medische aspect vind ik leuker en ik vind het interessant om het menselijk lichaam te kennen. Dat merkte ik ook tijdens de opleiding, je leert begrijpen hoe het lichaam invloed heeft op de ogen. Ik ben verder in het vak gegaan en heb jarenlang twee eigen winkels gehad, waarbij ik optometrie deed en ondernemer was. Dat ging me door de tijd heen toch wat tegenstaan. Ik vond optometrie leuker dan het ondernemerschap en ik heb vorig jaar mijn winkels verkocht. Ik ben op zoek gegaan naar een andere winkel waar een optometrist nodig was. Nu werk ik puur als optometrist, waarvoor ik ook ben opgeleid. De plek waar ik nu werk wilde optometrie in huis hebben en één van de dingen die ik leuk vind, is om dat op te zetten. Het leggen van de contacten met huisartsen en het bekend maken ervan. Het loopt beter dan ik had verwacht: ik dacht dat het wel zeker een jaar zou duren voordat men begreep wat optometrie inhoudt. Het is voor veel mensen toch nog een relatief nieuw en onbekend beroep, maar het groeit en dat is leuk om te zien.

Optometristen kunnen al in een zeer vroeg stadium afwijkingen of beginnende oogproblemen herkennen

Een optometrist is een paramedicus die onderzoek doet naar de gezondheid van de ogen en spoort eventuele oogafwijkingen en oogziektes op. Zij kunnen al in een zeer vroeg stadium afwijkingen of beginnende oogproblemen herkennen. Optometristen werken zowel intramuraal als extramuraal. In het ziekenhuis werken optometristen in nauwe samenwerking met de oogarts. De meeste optometristen werken extramuraal in optiekwinkels of zelfstandig in een eigen praktijk. Samen met optometristen in de regio zijn we bezig om optometrische zorg in samenwerking met de huisarts, de zorg via de zorgverzekeraar vergoed te krijgen. Hierdoor is de optometrist onderaannemer van de  huisarts.

De leuke én moeilijke kant van het vak optometrie

Het leukste aan het vak vind ik de mensen en de diversiteit aan mensen en ogen. Iedereen heeft zijn eigen probleem en er is geen standaardoplossing. Zo vereist iedere patiënt zijn eigen aandacht en oplossing. Soms kan dat een hele simpele oplossing zijn, zoals een bril. Zo ben je maanden op zoek naar de juiste oogdruppels bij mensen met klachten van droge ogen en zo heeft iemand een netvliesloslating en probeer je die nog dezelfde dag bij de oogarts te hebben, zodat de functie van het oog (mogelijk) behouden blijft. Het moeilijke aan mijn beroep vind ik het slechte nieuws vertellen wanneer er echt wat mis is met het oog. Wanneer je dan twijfelt kan ik gelukkig een beveiligd bericht naar een oogarts in het ziekenhuis in de buurt sturen. Daarbij leg ik dan de situatie uit met mijn idee en krijg ik meestal heel snel een terugkoppeling.
 

Image
KP_optometrist_verhaal


Herregistratie tijdens corona

Waar ik tegenaan ben gelopen bij kwaliteitsregistratie was dat een congres niet doorging vanwege corona. Ik wilde hiermee de laatste punten behalen voor mijn herregistratie. Gelukkig introduceerde KP een speciale coronaregeling, waarmee ik mijn herregistratie later kon indienen. Helaas kreeg ik het toen nog niet rond. In dezelfde periode was ik mijn winkels aan het verkopen, maar werd ik ook ziek. Ik wist nog niet of ik door wilde gaan en heb het toen even laten rusten. Nadat ik hersteld was weer werk had en zin om aan mijn herregistratie te werken, ben ik gaan kijken wat ik nog tekortkwam. Ik volgde een aantal online cursussen en nam deel aan een online buitenlands congres waarmee ik voldoende punten behaalde.

Als je een kwaliteitsregistratie hebt, heb je een passie voor het vak

Ik vind het belangrijk voor het vak om buiten de scholingen, ook andere vakgerelateerde activiteiten te doen. Zo neem ik vier keer per jaar deel aan een kwaliteitskring waarmee ik ieder jaar veel punten behaal. Je kunt een stagiair begeleiden, een artikel schrijven of de activiteit ‘Profileren van de beroepsgroep’ doen. Allemaal veelvoorkomende werkzaamheden waarmee je aan herregistratie werkt. Het lijkt lastig en moeilijk, maar als je er kritisch naar kijkt kun je best gemakkelijk aan deskundigheidsbevordering werken.

Kennis en kunde op peil houden

Na je opleiding optometrie is het nodig om ervaring op te doen en nog meer kennis te vergaren. Hierdoor leer je bijvoorbeeld om een netvliesloslating te signaleren. Met een Kwaliteitsregistratie voor Paramedici kun je laten zien aan patiënten, zorgverzekeraars, huisartsen en oogartsen dat je er alles aan doet om je kennis en kunde om alle peil te houden. Mijn advies is om de tijd te nemen om de kwaliteitscriteria door te lezen en dan in actie te komen. Ik ben voorstander van een verplichte kwaliteitsregistratie, ook als zorgverzekeraars het verplicht maken. Want als je een Kwaliteitsregistratie voor Paramedici hebt, heb je een passie voor het vak. Ik wil een kwaliteitsregistratie dan ook zoveel mogelijk aanmoedigen bij optometristen.