Visitatie of audit
Image

Wat is het
Het onderzoeken of de omstandigheden waaronder en de wijze waarop de zorg wordt verleend overeenkomt met de normen, standaarden, wet- en regelgeving en doelen van de beroepsvereniging en/of praktijk/instelling. Visitatie en audit worden gedaan aan de hand van een vaste methodiek en vooraf vastgestelde kwaliteitscriteria en kwaliteitsnormen.
In theorie is een onderscheid te maken tussen een visitatie en een audit. De praktijk van de paramedische beroepsgroepen sluit hier niet altijd op aan. Daarom worden een visitatie en een audit als één activiteit beschreven. Een visitatie of audit:
- Wordt uitgevoerd aan de hand van een (al dan niet door de beroepsvereniging vastgestelde) methodiek, kwaliteitscriteria en -normen;
- Is gericht op kwaliteitsbehoud en kwaliteitsverbetering;
- Wordt uitgevoerd door beroepsgenoten, onafhankelijke deskundigen uit de eigen organisatie of door een externe partij;
- Zijn vooral gericht op de evaluatie van de zorg of het professioneel functioneren;
- Is gericht op verantwoording afleggen en/of controle.
Punten
- Visiteur/auditor: 8 punten per visitatie/per audit.
- Gevisiteerde/geauditeerde: 10 punten per visitatie/audit (doorlopen van de gehele kwaliteitscyclus), als er een aantoonbare bijdrage is geleverd. Een actieve bijdrage wordt verondersteld met een continue en betrokken aanwezigheid van de paramedicus tijdens de visitatie/audit.
Laten zien
- Bewijs van uitvoering door de beroepsvereniging of een verklaring afgegeven door de eigen organisatie of een extern bureau (zie format). Aangevuld met een beschrijving van de visitatie of audit (bijvoorbeeld het visitatieprogramma) waaruit de actieve bijdrage van de paramedicus blijkt.
Denk aan
- Een praktijk of afdeling in een ziekenhuis vraagt een kwaliteitsvisitatie aan bij de beroepsvereniging. Tijdens deze vorm van visitatie gaat het om de evaluatie van de inhoud van de zorg en het professioneel functioneren van de paramedicus. Per paramedicus wordt getoetst of hij/zij handelt volgens de richtlijnen en wat voor de paramedicus de uitkomsten zijn van de daaraan gekoppelde indicatoren.
- Binnen het kwaliteitssysteem van een praktijk/instelling worden interne audits gehouden gericht op het verbeteren van procedures. De praktijk/instelling heeft vooraf de kwaliteitsnormen en -eisen geïnventariseerd waarop wordt getoetst. Tijdens de kwaliteitscontroles worden per praktijk/instelling de wacht- en doorstroomtijden in kaart gebracht en wordt gekeken naar het gebruik van protocollen op de afdeling. De audits worden uitgevoerd door getrainde auditoren uit de eigen praktijk/instelling.
- Op eigen verzoek doorlichten van de praktijk/instelling door een extern bureau. De auditoren van dat bureau voeren de audit uit aan de hand van vooraf opgestelde kwaliteitscriteria en -normen. De audit is op praktijk/instellingsniveau ingestoken. Punten worden daarom toegekend aan degene die een aantoonbare bijdrage geleverd hebben aan de audit. De externe auditoren ontvangen geen punten, omdat het uitvoeren van de audit valt binnen de reguliere werkzaamheden van de auditor.
Denk niet aan
- Het ontwikkelen van kwaliteitsbeleid op basis van een visitatie/audit. Zie hiervoor ‘Ontwikkeling en uitvoering van kwaliteitsbeleid’.
- Korte kwaliteitscontroles op afdelingsniveau (bijvoorbeeld maandelijkse audit op doorstroomtijden).
- De beroepsbeoefenaar in dienst is van een extern auditbureau, dan wordt het uitvoeren van een audit gezien als reguliere werkzaamheden als auditor.
- Eenmalig geïnterviewd worden in een visitatietraject.
Goedkeuring
Mogelijk via de beroepsvereniging.
Competentie
Organisatie / Professionaliteit / Communicatie / Paramedisch handelen.