Ontwikkeling en uitvoering van kwaliteitsbeleid

Wat is het
Het doelgericht borgen, beheersen en verbeteren van kwaliteit. Kwaliteitsbeleid streeft naar het handhaven en verbeteren van de kwaliteit van diensten of producten zoals de zorg die de praktijk/ instelling biedt. Dit proces waarborgt dat de zorg voldoet aan kwaliteitsnormen en aan de behoeften van de cliënt. Door de systematische evaluatie en aanpassing (bijvoorbeeld door de PDCA-cyclus te doorlopen) kan de praktijk/instelling effectief haar kwaliteitsbeleid beheren en de geboden zorg van hoogwaardige kwaliteit waarborgen.
Onderdelen van kwaliteitsbeleid kunnen zijn:
- Het opstellen van een kwaliteitsjaarverslag met daarin een geformuleerde visie/missie gebaseerd op de doelstellingen en concrete resultaten.
- Jaarlijkse evaluatie van de behaalde doelstellingen en indien nodig aanpassen van doelstellingen.
- Maken van afspraken om behaalde doelstellingen te borgen.
Punten
- 10 punten per product. Als een product is opgesteld door meerdere personen worden de punten naar rato verdeeld. Het minimale aantal is 2 punten.
- 5 punten voor actualiseren of herzien van een product. 2 punten per persoon als het product is geactualiseerd of herzien door meerdere personen.
Laten zien
Het product, waarbij je kan laten zien dat je een actieve bijdrage hebt geleverd en waarin doelstellingen en evaluatie zijn opgenomen.
Denk aan
- Het opstellen/actualiseren van een kwaliteitsbeleidsplan of een kwaliteitsjaarverslag.
- Het opstellen en/of actualiseren van een kwaliteitshandboek.
- Het opstellen van kwaliteitsinstrumenten op basis van de Wkkgz.
- Het op- en bijstellen van geldende (onderdelen van) procedures, bijvoorbeeld voor Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ), Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ).
- Het invullen van kwaliteits- en veiligheidsindicatoren en op basis daarvan verbeteren.
Denk niet aan
- Richtlijnontwikkeling. Zie hiervoor ‘Nieuwe ontwikkelingen in de zorg’.
- Vertalen van een richtlijn of protocol voor de eigen praktijk Zie hiervoor ‘Implementeren van ontwikkelingen in de praktijk’.
- Feedback geven op concepten.
Format
Competentie
Paramedisch handelen / Organisatie / Professionaliteit.