Ontwikkelcyclus

Image
Ontwikkelcyclus

Wat is het

Blijf groeien door cyclisch te werken aan je eigen ontwikkeling. Door te reflecteren en feedback te vragen krijg je inzicht in je paramedisch handelen. Je bekijkt wat al goed gaat en waar ontwikkelmogelijkheden liggen. Vervolgens schrijf je een ontwikkelplan waarbij er ruimte is voor persoonlijke drijfveren, talenten en competenties. Je gaat hiermee aan de slag. Na het uitvoeren kijk je terug wat de ontwikkelcyclus je heeft opgeleverd.

Inzicht krijgen

Je krijgt inzicht in je eigen handelen als paramedicus door zelfreflectie én door feedback te vragen. Dit doe je over onderwerp(en) waar jij behoefte aan hebt. Gebruik de competenties uit je beroepsprofiel als leidraad. Feedback vraag je aan collega’s, andere beroepsbeoefenaren, verwijzers en/of cliënten. Naar eigen inzicht kies je een zelfreflectie- instrument en een feedbackinstrument. Bekijk welke methode/ instrument het beste bij je leerdoel past. De methoden verschillen in het aantal respondenten/feedbackgevers en daardoor indirect in de tijd die ervoor nodig is. Dit kan de diepgang en kwaliteit van je reflectie en feedback beïnvloeden.

Met de verkregen inzichten stel je een ontwikkelplan op dat ten minste zes maanden beslaat. Dit geeft je tijd om gericht aan je doelen te werken. In je plan neem je op:

  • Je ontwikkeldoelen. Je kunt hiervoor één of meer competenties uit je beroepsprofiel gebruiken, beschrijf hoe je ze wilt bereiken en wat de eindresultaten hiervan zijn;
  • De scholings- en/of overige deskundigheidsbevorderende activiteiten die je gaat doen;
  • Een tijdpad voor het realiseren van je doelen;
  • Hoe je ontwikkeldoelen aansluiten bij het beroepsprofiel.

Aan de slag

Ga actief aan de slag met je ontwikkelplan door de geplande activiteiten uit te voeren, zoals bijscholingen of andere deskundigheidsbevorderende activiteiten. Voeg de voltooide activiteiten toe aan je digitaal portfolio.

Terugkijken

Na het uitvoeren van het ontwikkelplan blik je terug. Wat hebben de geplande activiteiten opgeleverd? En zijn de ontwikkeldoelen behaald? De uitkomst leg je vast in een kort verslag. Eventueel kun je op basis van deze evaluatie bekijken welke nieuwe ontwikkelkansen je ziet voor een volgende registratieperiode.

Punten

12 punten, 1 keer per herregistratieperiode.

Laten zien

  • Ontwikkelplan met daarin de uitkomsten van de zelfreflectie en feedback;
  • Terugblikverslag.

Denk aan

  • De uitkomsten van een voortgangsgesprek kunnen het startpunt en de inspiratiebron zijn voor het starten van de activiteit. De reflectie- en feedbackmethodieken die je praktijk/instelling inzet, worden gebruikt voor het kritisch kijken naar je eigen handelen als paramedicus. Er wordt een ontwikkelplan opgesteld, uitgevoerd en geëvalueerd.
  • In een semigestructureerd interview met een collega vraag je om feedback. Hierin staan de competenties uit het beroepsprofiel centraal en ligt de focus op je eigen ontwikkeling. Er wordt doorgevraagd op de gegeven feedback. Sterke punten worden besproken, maar ook eventuele ‘blinde vlekken’ komen naar voren. Hierop wordt gereflecteerd. Ook wordt er een ontwikkelplan opgesteld en uitgevoerd. In de evaluatie komen nieuwe ontwikkelmogelijkheden naar voren en de cyclus start opnieuw.
  • Na een eigen reflectie vraagt een paramedici 360 graden feedback óf zet de paramedici vragenlijsten in het digitale portfolio uit (óf met een ander methodisch feedback instrument of vragenlijst). Hieruit komt naar voren dat de competentie ‘Kennis en Wetenschap’ aandacht behoeft. De paramedici stelt een ontwikkelplan op, waarin hij zich voorneemt om een cursus te gaan volgen en dit jaar twee keer deelneemt aan een journal club. Deze activiteiten worden uitgevoerd en er wordt teruggeblikt wat het heeft opgeleverd en waar nog ontwikkelmogelijkheden liggen.

Denk niet aan 

Format

  • Informatiepakket ontwikkelcyclus
  • Format Ontwikkelcyclus
  • Bekijk de veelgestelde vragen over ‘Ontwikkelcyclus’

Competentie

Kennis & wetenschap / Paramedisch handelen / Professionaliteit.