'Registreren doe je gewoon voor je eigen ontwikkeling'

Maartje
Ergotherapeut

Voordat ik startte met de studie ergotherapie, deed ik MBO facilitair leidinggevende. Ik wist dat ik ook HBO wilde doen. Om te onderzoeken wat ik leuk vond, deed ik een beroepentest en daar kwam verpleegkunde en ergotherapie uit. Tijdens een stage voor het MBO in de zorg ontdekte ik, dat het werken in de zorg goed bij me past. Dit komt vooral doordat ik heel veel energie krijg van het helpen van mensen met een zorg- of hulpvraag. Ik ben gaan kijken bij een open dag bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en ergotherapie sprak me erg aan. De kracht van ergotherapie ligt bij het weer mogelijk maken van het handelen en het bevorderen van de zelfstandigheid van de cliënten. Een ergotherapeut kijkt dus naar wat mensen wél kunnen. Daarnaast heeft ergotherapie door de hulpmiddelen die je kunt inzetten, ook een technische kant. Dat past ook goed bij mij en deze combinatie vind ik erg leuk. 

Mijn onderzoek was enorm interessant om te doen

Ik ben afgestudeerd tijdens de coronaperiode. Het was gek om het in deze tijd te doen, hoewel ik in deze periode ook grote stappen heb gemaakt als beginnende ergotherapeut. Tijdens mijn studie keek ik uit naar het moment dat ik stage mocht gaan lopen. Ik wilde de theorie gaan toepassen in de praktijk en het vak nog beter leren kennen. In 2019 startte ik met een halfjaar stage bij een behandel- en expertisecentrum voor ouderen en het jaar erna deed ik de minor neurorevalidatie. Ik deed een stage in de eerstelijns zorg en vervolgens startte ik mijn praktijkonderzoek. Dat was enorm interessant en leerzaam om te doen. De titel van mijn thesis is ‘Het ontwerpen van een video-instructie voor het geven van cognitieve strategietrainingen bij de ziekte van Parkinson’. Het onderzoek was onderdeel van een gezamenlijk onderzoek van HAN en Radboud universiteit, wat ook nu nog doorloopt. Het praktijkonderzoek zou mijn laatste onderdeel worden, maar ik koos ervoor een extra stage te lopen om meer ervaring op te doen. Ik merkte dat ik meer tijd nodig had. Ik wilde me zelfverzekerder voelen en beter leren hoe je een behandelplan opstelt. Dat heb ik tijdens deze derde stage in de revalidatie en verpleegzorg echt goed geleerd.  

Image
KP_verhaal_ergotherapeut

Afstuderen en kwaliteitsregistratie

Voor mijn praktijkonderzoek was ik vaak in gesprek met verschillende ergotherapeuten. Van hen hoorde ik over punten voor kwaliteitsregistratie. Tijdens mijn stages bespraken mij stagebegeleiders hoe zij de punten voor het KP gingen verdelen. Ook tijdens mijn studie hoorde ik soms wat over kwaliteitsregistratie. Het meeste heb ik samen met een paar studiegenoten uitgezocht tijdens ons afstuderen. Voor mijn initiële registratie heb ik eerst naar de kwaliteitscriteria voor ergotherapeuten gekeken. Daarna was het allemaal heel duidelijk. Achteraf gezien had ik ook nog wel hulp willen vragen op mijn opleiding voor het doen van mijn initiële registratie. Maar het was ook leuk en leerzaam om het gezamenlijk met andere studenten te doen. In de afstudeer-goodybag zat een handige flyer met een stappenplan voor registratie, maar op dat moment had ik alles al geregeld. Tijdens mijn huidige en eerste baan als eerstelijns ergotherapeut kwam ik erachter dat kwaliteitsregistratie geen verplichting is. Het wordt wel gevraagd vanuit mijn werkgever.

Ik zou het andere afstuderende paramedici zeker aanbevelen om te registreren.

Kwaliteitsregistratie is vooral fijn voor het hebben van een stappenplan voor het doen van scholingen en activiteiten die deskundigheid bevorderen. Zo gaf mijn collega bijvoorbeeld een workshop voor hulpmiddelen en een activiteit als het profileren van de beroepsgroep lijkt me leuk om te doen. In de andere activiteiten ga ik me nog verder verdiepen. Ik zou het andere afstuderende paramedici zeker aanbevelen om te registreren. Het is daarmee zichtbaar voor cliënten dat je actief bent in het werkveld en dat je blijft leren. Het helpt ook om overzicht te houden en om te worden getriggerd voor het volgen van een cursus. Natuurlijk word je ook gestimuleerd omdat je punten wilt behalen, maar wanneer je de cursus hebt gedaan ben je vooral blij met de extra kennis die je hebt opgedaan. Het is gewoon belangrijk om je te registreren voor je eigen ontwikkeling.

Van elkaar leren

Het is goed om registratie met je collega’s te bespreken; hoe pakken zij dat aan en hoe kun je van elkaar leren? Of, wanneer je nog niet werkt; doe het dan samen met je medestudenten. De manier waarop je initieel registreert staat op de flyer, het is fijn dat dit nu in een stappenplan op de site staat.

Bovenste foto: Maartje bij een ergotherapiepraktijk in Arnhem waar zij een hulpmiddel inzet, zodat cliënten zelfstandig hun steunkousen aan en uit kunnen trekken.