VOORBEELDEN: Collegiale consultatie

Loondienst

Je werkt in loondienst bij een podotherapiepraktijk. Deze praktijk krijgt steeds vaker aanvragen voor medical taping. Je vindt dat een interessant vakgebied en wil je hier graag verder in bekwamen. Je hebt al een cursus gevolgd over het onderwerp, maar hebt behoefte aan verdieping. Daarom vraag je een collega, die hier ruime ervaring mee heeft, om je te begeleiden bij de activiteit ‘collegiale consultatie’. Voorafgaand aan het consultatietraject maken jullie samen afspraken en leggen dit vast in het consultatieplan, met daarin:

  • de aanleiding voor de collegiale consultatie;
  • de doelen van de consultatie;
  • de wijze van consultatie;
  • de tijdinvestering.

Je wordt uiteindelijk in 10 uren gecoacht volgens de gemaakte afspraken. Hierbij loop je 2 dagdelen mee met je collega. Ervaringen, kennis en alternatieven worden gedeeld. Daarna komt je collega een dagdeel bij je op bezoek, waarbij je (opbouwende) feedback op je handelen krijgt. Na afloop wordt het traject geëvalueerd en wordt het evaluatieverslag door jullie allebei ondertekend. Dit evaluatieverslag voeg je toe aan je portfolio. Zowel consultvrager (jij) als consultgever (je collega) ontvangen 10 punten voor het gehele traject.

Loondienst

Binnen een podotherapie-organisatie ben jij als podotherapeut voor een jaar gekoppeld aan een ‘maatje’. Dit maatje is een collega-podotherapeut die werkzaam is op een andere locatie binnen de organisatie. Jij en je maatje gaan halfjaarlijks gedurende 3 uur bij elkaar op bezoek; de ene keer wordt afgesproken op jouw werklocatie, de volgende keer op de locatie van je maatje. Hierbij bespreek je verschillende facetten van het werk, zowel uitdagingen (leervragen) als successen. Aan het begin van het jaar stellen jullie een consultatieplan op met daarin:

  • de aanleiding voor de collegiale consultatie;
  • de doelen van de consultatie;
  • de wijze van consultatie;
  • de tijdinvestering.

Na afloop van het consultatietraject blikken jullie terug op de afspraken en de doelen en schrijven jullie een evaluatieverslag. Dit evaluatieverslag voeg je toe aan je portfolio. Zowel jij als jouw collega ontvangen 6 punten voor het gehele traject.

Praktijkhouder

Een podotherapiepraktijk is de afgelopen jaren hard gegroeid. Er werken nu zes medewerkers. De praktijkhouder merkt dat het verloop het afgelopen jaar toeneemt en heeft de behoefte om te groeien in diens rol als manager van een team van paramedici. Zij/hij wil graag leren hoe de medewerkers beter geboeid en gebonden kunnen blijven, zodat het verloop in het team afneemt.

De praktijkhouder vraagt een collega praktijkhouder om haar/hem te begeleiden. Voorafgaand aan het consultatietraject maken beide afspraken en leggen dit vast in het consultatieplan. Voorwaarde is dat het traject gericht is op het bevorderen van de eigen deskundigheid. Bovengenoemd voorbeeld sluit o.a. aan bij de competentie ‘organisatie’ of de CanMEDS-rol ‘ondernemer’ uit het opleidingsprofiel.