VOORBEELDEN: Participatie binnen wetenschappelijk onderzoek
Onderzoeker
Je stelt een onderzoeksplan op dat goedgekeurd wordt door een officiële onderzoeksinstantie, bijvoorbeeld een universiteit. Je voert vervolgens het onderzoek uit. Het traject wordt afgesloten met een onderzoeksrapport. Hiervoor ontvang je 50 punten.
Voor een onderzoek heb je een METC-aanvraag ingediend waarin beschreven staat wie de onderzoeker(s) is/zijn, wat de aanleiding van het onderzoek is met onderbouwing van de literatuur, de vraag- en doelstelling(en) van het onderzoek en volgens welke methodologie het onderzoek zal worden uitgevoerd. Er heeft goedkeuring plaatsgevonden door de METC. Het onderzoek is vervolgens uitgevoerd waaruit een wetenschappelijk artikel is gekomen. Dit wetenschappelijke artikel bevat o.a. de resultaten, discussie en conclusie van het onderzoek. Je voegt de METC-aanvraag, de goedkeuring van de METC en het wetenschappelijke artikel samen toe in je digitaal portfolio bij de activiteit “wetenschappelijk onderzoek”. In de METC-aanvraag wordt de paramedicus vermeld als onderzoeker. Het wetenschappelijk artikel toont aan dat het beschreven onderzoek daadwerkelijk is uitgevoerd.
Aanleveren cliëntendata
In het kader van een lopend onderzoek over voetklachten bij Reumatoïde Artritis lever je data aan volgens een door de onderzoeker opgesteld onderzoeksprotocol. Je levert van 15 patiënten data aan. Het aanleveren van data geeft je recht op 10 punten. Het onderzoeksrapport waarin je naam is opgenomen voeg je toe aan het digitaal portfolio. Als je data aanlevert voor een tweede onderzoek (dus een ander onderzoek met een ander onderzoeksprotocol), kun je hier opnieuw punten voor krijgen.
In het kader van het werken volgens een onderzoeksprotocol organiseert de onderzoeker een instructiebijeenkomst voor de podotherapeuten die data gaan verzamelen. Deze bijeenkomst valt onder de activiteit ‘Volgen van bij- en nascholing’.
Landelijke databank
In opdracht van een landelijke databank lever je data aan. Het aanleveren van data geeft je recht op 5 punten per onderzoek. Je schrijft een korte reflectie, bijvoorbeeld met behulp van de PDCA-cyclus, waarin je uitlegt wat deze datavoorziening heeft bijgedragen aan je eigen deskundigheid. Deze reflectie voeg je samen met een certificaat toe aan je digitaal portfolio.
Reviewer (inter)nationaal wetenschappelijk artikel
Je bent deskundig op een bepaald gebied. Van een wetenschappelijk tijdschrift krijg je het verzoek om als inhoudsdeskundige een wetenschappelijk artikel te beoordelen. Je uploadt het gereviewde artikel met feedback in je portfolio. Hiervoor ontvang je 3 punten.
Klankbordcommissie
Je wordt in verband met je vakinhoudelijke kennis gevraagd om deel uit te maken van een klankbordcommissie/consensusbijeenkomst voor de multidisciplinaire richtlijn ‘Hallux Valgus’. Per bijeenkomst heb je recht op 2 punten. De presentielijst en de notulen voeg je toe aan je digitaal portfolio.