VOORBEELDEN: Meten en verbeteren van behandelresultaten en cliëntervaringen

Meten cliëntervaringen

De podotherapiepraktijk waar jij werkzaam bent gaat cliëntervaringen meten. De praktijk gebruikt hiervoor de PREM Podotherapie (te vinden op het intranet van de NVvP). De praktijk beoogt daarmee de podotherapeutische zorg verder te verbeteren. Tevens zijn jullie benieuwd hoe bepaalde doorgevoerde veranderingen worden ervaren door cliënten. Jullie voegen hiervoor enkele specifieke vragen toe aan de standaard vragenlijst (PREM Podotherapie). Om het proces van meten, verzamelen en analyseren te optimaliseren lees je de ‘Handreiking PREM’ door, welke je ook hebt gevonden op het intranet van de NVvP. Na het uitvoeren van het onderzoek analyseer je de resultaten. Je stelt o.a. vast dat er verbeterpunten zijn op het gebied van de telefonische bereikbaarheid van de praktijk.

Je legt het hele proces vast in een verslag, evenals de resultaten, verbeterpunten en plan van aanpak. Het verslag voeg je toe in het digitaal portfolio. Hiervoor ontvang je 10 punten.

Meten behandelresultaten

Je vraagt je af met welke interventie(s) kinderen met Morbus Sever klachten het beste behandeld kunnen worden. Je betrekt hierbij vier andere podotherapiepraktijken uit de regio. Samen stellen jullie een summier (onderzoeks)protocol bij deze doelgroep op. Zo wordt vastgelegd dat jullie een jaar lang bij alle kinderen met Morbus Sever klachten aan het begin, tijdens het controleconsult en na 12 maanden naar de pijnklachten vragen. Hiervoor wordt een gezichtjesschaal met pijnscore ingezet, de Wong-Baker FACES Pain Rating Scale. De pijn – en het verloop ervan – kan hiermee gekwantificeerd worden.

De geanonimiseerde gegevens houden jullie bij in een excelbestand, waarbij ook gegevens zijn opgenomen over de soort interventie die is toegepast en enkele cliëntkenmerken zoals leeftijd en geslacht. Na een jaar analyseren jullie samen de gegevens/uitkomsten, op basis waarvan gezamenlijk een conclusie en leerpunten opgesteld worden.

Het gehele proces wordt vastgelegd in een rapportage dat opgevoerd wordt in het portfolio. Hiervoor ontvang je 10 punten.