VOORBEELDEN: Intercollegiaal overleg

Casuïstiek

Je wilt als podotherapeut graag werken aan kwaliteitsverbetering door deel te nemen aan een Intercollegiaal Overleg (IO) groep. Op het intranet van de NVvP zie je bij welke groepen in de regio je je kunt aanmelden. Je neemt contact op met de begeleider van een groep en je kan de eerstvolgende bijeenkomst al aansluiten. Aan het begin van het nieuwe jaar is door de IO groep een planning gemaakt. Hierbij zijn afspraken gemaakt wie welke bijeenkomst een onderwerp aandraagt en in welke vorm (intervisie, casuïstiek, richtlijn bespreken, themaprogramma of leren van successen). Je kunt de keuzehulp methodiek intercollegiaal overleg op de website van de NVvP als hulp gebruiken. Voor een overleg wordt 2 uur ingepland. 

Het eerste overleg dat je bijwoont worden 2 casussen besproken (een casus over een diabeet met neuropathie en een ulcus recidief en een casus over een trailrunner met pijnklachten dorsaal MTP-1).

Van de bijeenkomsten worden notulen gemaakt met behulp van het format van de NVvP. Dit format geeft de groep houvast bij het formuleren van de belangrijkste punten uit het overleg. Na afloop van een bijeenkomst stuurt de begeleider de notulen met vermelding van de aanwezigen door naar de deelnemers en de NVvP. De tijd volgt uit de notulen. Je krijgt 1 punt per uur casuïstiekbespreking.

Accreditatie is mogelijk, maar niet verplicht.

Intervisie

De eerstvolgende bijeenkomst van jouw IO-groep staat in het teken van intervisie. Twee groepsleden hebben een (persoonlijke) vraag, probleem of uitdaging en willen graag van collega’s advies hoe hiermee om te gaan. De eerste intervisie gaat over het omgaan met feedback/kritiek van cliënten en de tweede over strubbelingen in de samenwerking met een medisch pedicure.

Van de bijeenkomst worden notulen gemaakt met behulp van het format van de NVvP. Dit format geeft de groep houvast bij het formuleren van de belangrijkste punten uit het overleg. Na afloop van de bijeenkomst stuurt de begeleider de notulen met vermelding van aanwezigen naar de deelnemers en de NVvP. De tijd volgt uit de notulen. Je krijgt 1 punt per uur intervisiebespreking.

Accreditatie is mogelijk, maar niet verplicht.

Richtlijn/zorgmodule/protocol bespreken 

In 2022 is de multidisciplinaire richtlijn ‘Inspanningsgebonden pijnsyndromen van het onderbeen’ gepubliceerd. Jouw Intercollegiaal Overleg groep besluit om deze nieuwe richtlijn te gaan bespreken. De groepsbegeleiders zorgen ervoor dat jij en de andere groepsleden een link naar de nieuwe richtlijn ontvangen. Tijdens de twee uur durende bijeenkomst worden overeenkomsten en verschillen besproken tussen het handelen in de praktijk en het handelen volgens de richtlijn.

Van de bijeenkomsten worden notulen gemaakt met behulp van het format van de NVvP. Dit format geeft de groep houvast bij het formuleren van de belangrijkste punten uit het overleg. Na afloop van de bijeenkomst stuurt de procesbegeleider de notulen met vermelding van aanwezigen naar de deelnemers en de NVvP. De tijd volgt uit de notulen. Je krijgt 1 punt per uur overleg.

Accreditatie is mogelijk, maar niet verplicht.

Themaprogramma

Als procesbegeleider van een IO groep vraag je het themaprogramma ‘Leren van klachten’ aan bij de NVvP. Middels praktische opdrachten wordt door alle deelnemers tijdens het overleg inzicht verkregen hoe in gesprek te gaan met patiënten naar aanleiding van klachten en hoe de patiëntveiligheidscultuur in ieders praktijk wordt gekenmerkt. Van de bijeenkomst worden notulen gemaakt met behulp van het format van de NVvP. Dit format geeft de groep houvast bij het formuleren van de belangrijkste punten uit het overleg. Na afloop van de bijeenkomst stuur je als begeleider de notulen met vermelding van aanwezigen naar de deelnemers en de NVvP.

Voor de bijeenkomst met het door de NVvP verstrekte lesmateriaal staat 2 uur gepland. Dit is goed voor 2 punten.

Accreditatie is mogelijk, maar niet verplicht.

Leren van successen

Als deelnemer van een IO-groep die al jarenlang actief is heb je gekozen voor een nieuwe methodiek, ‘Leren van successen’. Je brengt tijdens het overleg een succeservaring in, een werkgerelateerde situatie waar je trots op bent. Dit betreft het opzetten van een succesvol samenwerkingsverband met een kinderfysiotherapeut. Met elkaar achterhalen jullie de factoren die hebben bijgedragen aan jouw succes. Tevens vindt reflectie plaats door te bespreken wat anderen van jouw succescasus kunnen leren.

Van de bijeenkomsten worden notulen gemaakt met behulp van het format van de NVvP. Dit format geeft de groep houvast bij het formuleren van de belangrijkste punten uit het overleg. Na afloop van de 2 uur durende bijeenkomst stuurt de procesbegeleider de notulen met vermelding van aanwezigen naar de deelnemers en NVvP. De tijd volgt uit de notulen. Je krijgt 1 punt per uur overleg.

Accreditatie is mogelijk, maar niet verplicht.