VOORBEELDEN: Ontwikkeling en uitvoering van kwaliteitsbeleid

Kwaliteitshandboek

Voorbeeld 1:

Een ergotherapeut werkzaam op een afdeling in een ziekenhuis levert een actieve bijdrage aan een kwaliteitshandboek voor de HKZ-certificatie. Het aantal toe te kennen punten is maximaal 10 en minimaal 2, afhankelijk van het aantal personen dat heeft meegeschreven aan het kwaliteitshandboek.

Voorbeeld 2:

Een praktijk met 20 medewerkers, werkzaam op verschillende locaties, heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan. Voor de eenduidigheid en transparantie besluit de ergotherapeut (die ook kwaliteitstaken uitvoert voor de praktijk) om procedures op te stellen in het kader van kwaliteitsbewaking en -bevordering binnen de praktijk.

Ze werkt hiervoor enkele interne procedures uit, zoals:

  • hygiëneprotocol;
  • procedure ‘klachtenregistratie en -afhandeling’;
  • procedure ‘dossiervorming’;
  • procedure ‘professionele ontwikkeling medewerkers’;
  • procedure ‘interne audits’;
  • procedure ‘klantenfeedback’;

Deze procedures maken onderdeel uit van het kwaliteitshandboek van de praktijk. Nadat de ergotherapeut de uitgewerkte procedures (met vermelding van haar naam als auteur) heeft toegevoegd aan haar portfolio ontvangt ze 10 punten.

Kwaliteitsjaarverslag

Voorbeeld 1:

Een ergotherapeut levert een bijdrage aan het kwaliteitsjaarverslag van het gezondheidscentrum waar zij werkzaam is. In het gezondheidscentrum zijn ook een huisarts en 3 andere paramedici werkzaam. Ze besluiten gezamenlijk één kwaliteitsjaarverslag te schrijven, waarbij alle auteurs genoemd worden in het document. De ergotherapeut voert het kwaliteitsjaarverslag op in haar digitaal portfolio en kent 2 punten toe gezien de gedeelde bijdrage aan het product.

Voorbeeld 2:

Conform de wkkgz stelt een ergotherapeut een medisch convenant op. Hierin wordt beschreven hoe veilig om te gaan met medische technologie (apparatuur/instrumenten en diagnostische farmaca) en gebruik van medische hulpmiddelen. Hierdoor kan bij aanschaf van nieuwe producten preventief worden nagedacht over scholing van medewerkers, risico in omgang van apparatuur of product. Dit wordt verwerkt in een aanschafdossier en daarnaast vindt jaarlijkse verslaglegging en beoordeling van kritische leveranciers plaats en wordt dit vastgelegd in het kwaliteitsjaarverslag.