VOORBEELDEN: Ontwikkelen van bij- en nascholing

Training aan collega’s 

Je werkt bij een grote organisatie. Je manager vraagt je om een training te ontwikkelen voor je collega’s. Je stelt een didactisch plan op waarna je een training van 8 SBU ontwikkelt. Je ontvangt voor het ontwikkelen van de training 16 punten. De opzet van de scholing met daarin leerdoelen, inhoud, werkvormen en eventueel toets voeg je toe aan je digitaal portfolio.

Gastdocent

Je wordt als gastdocent gevraagd om een scholing te ontwikkelen van 16 SBU (4 maal 4 uur) over cultuursensitief werken in de logopedie. Je kan 32 punten toevoegen aan je digitaal portfolio (het ontwikkelen van 1 SBU = 2 punten).

Module hogeschool

Je ontwikkelt voor een bacheloropleiding logopedie een module over logopedische begeleiding bij volwassenen met een verstandelijke beperking van 20 SBU. Dit doe je op basis van een didactisch plan. 

Je ontvangt hiervoor 40 punten. De opzet van de scholing met daarin leerdoelen, inhoud, werkvormen en eventueel toets voeg je toe aan je digitaal portfolio.

Als voor de scholing accreditatie is aangevraagd en deze is toegekend, dan levert het ontwikkelen van de scholing ook geaccrediteerde punten op.