VOORBEELDEN: Ontwikkeling zorginhoud en organisatie

Ontwikkeling protocol regionaal

In de provincie Utrecht maken eerstelijns en tweedelijns logopedisten afspraken over de logopedische zorg die een ieder kan bieden aan patiënten met een CVA. De inhoud van dit protocol is gebaseerd op de multidisciplinaire richtlijn beroerte. Alle afspraken worden vastgelegd in een regionaal protocol. Het gehele proces wordt begeleid door een ROS-organisatie. Het protocol heeft betrekking op alle logopedisten werkzaam in de regio of wordt gebruikt voor een specifieke regio (in dit geval de provincie Utrecht).

Ontwikkeling richtlijn monodisciplinair

Een logopedist wordt door de NVLF gevraagd deel te nemen aan de ontwikkeling van de monodisciplinaire richtlijn over logopedie bij taalontwikkelingsstoornissen. De richtlijn wordt door de NVLF vastgesteld en geldt voor de gehele beroepsgroep. De logopedist heeft actief deelgenomen aan alle vergaderingen. Deelname aan de ontwikkeling van deze richtlijn levert maximaal 20 punten op.

Zorgaanbod consortium

Een logopedist sluit zich aan bij een consortium bestaande uit logopedist-onderzoekers, logopedisten en patiënten. Het consortium ontwikkelt een online trainingsprogramma voor stoornisgerichte therapie bij afasie. De logopedist voegt aan het digitaal portfolio een link toe naar de website van het trainingsprogramma en de presentielijst van de bijeenkomsten waaruit actieve betrokkenheid blijkt.

Kwaliteitsinstrument

Een logopedist ontwikkelt een instrument om ervaren participatieproblemen bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis in kaart te brengen. Dit instrument wordt getest, aangepast en geïmplementeerd.

Uitgangspunt is dat implementatie plaats vindt binnen de beroepsgroep en niet alleen binnen de eigen praktijk of afdeling. Het diagnostisch meetinstrument wordt gestandaardiseerd en gevalideerd.

Actualiseren

De NVLF besluit om het beroepsprofiel te herzien en nodigt leden uit om deel te nemen in een focusgroep. De leden die actief bijdragen aan de herziening door middel van het deelnemen aan deze focusgroep kunnen 10 punten opvoeren in het digitaal portfolio.