'Met een kwaliteitsregistratie maak je het verschil'

Irene
Paramedicus

In 2014 ben ik afgestudeerd als paramedicus. Daarna heb ik eerst een jaar als verpleegkundige gewerkt, voordat ik aan de slag ben gegaan als paramedicus. Wat ik mooi vind aan paramedische zorg is dat deze toegankelijk is. Hierdoor kan zorg dicht bij huis aangeboden worden en is een beroep op mantelzorg om bijvoorbeeld mee naar een ziekenhuis te gaan, toch weer minder nodig.  Zo hoef je niet naar een ziekenhuis of een grote stad te gaan, wanneer je deze zorg nodig hebt. Dat is voor iedereen fijn. 

Als je niet bijblijft in de ontwikkelingen, kun je niet de beste zorg garanderen van dat moment

Met een kwaliteitsregistratie ben je je bewust van je eigen kwaliteit en het bijhouden hiervan. Naast dat het bijna altijd gevraagd wordt vanuit een zorgverzekeraar, vind ik het ook goed dat je op hoogte blijft van nieuwe methodes en ontwikkelingen. Als je daar niet in bijblijft, kun je niet de beste zorg garanderen van dat moment.

De zichtbaarheid van kwaliteitsregistratie voor zorgvragers

Nu is kwaliteitsregistratie nog niet erg bekend bij zorgvragers. Het zou mooi zijn als het voor zorgvragers zichtbaar is, wat het inhoudt voor een paramedicus om een kwaliteitsregistratie te behouden. Dat paramedici hiervoor scholingen doen en activiteiten die bijdragen aan de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Dat is echt een verschil met mensen die alleen een diploma hebben en hierna niet bijblijven in het vak. Het is belangrijk dat cliënten zorg ontvangen van een gepassioneerde beroepsbeoefenaar. Van een paramedicus die het belangrijk vindt haar eigen kennis op peil te houden.

Met een kwaliteitsregistratie maak je het verschil

Mijn tip voor andere paramedici is: hou je activiteiten en scholingen bij en vraag hulp aan een collega of het team van KP als je er niet uitkomt. Met een kwaliteitsregistratie maak je het verschil, omdat je het vak en je eigen handelen serieus neemt. Ik hoop dat meer zichtbaar wordt voor zorgvragers dat paramedici staan ingeschreven in dit register. Zodat zij weten dat ze in goede handen zijn.