'Je maakt écht verschil en dat vind ik erg leuk'

Kristine
Logopedist

Voordat ik startte met mijn opleiding logopedie, heb ik eerst een ander pad bewandeld. Ik was aan een dansopleiding begonnen in Zeeland en had ook een baantje waarbij ik dansles gaf aan kinderen bij ons in het dorp. Uiteindelijk bleek dit toch niet de juiste match, ook niet qua toekomstperspectief. Ik stopte en deed een versnelde opleiding tot onderwijsassistent. Ik kwam erachter dat ik onderwijs erg leuk vond. Mijn hart ligt bij kinderen wat bijbrengen maar de grote klassen, daar had ik wat minder mee. Ik ben op zoek gegaan naar iets wat meer één op één is, met meer verantwoordelijkheid en taken. Toen kwam ik terecht bij logopedie en deed ik de studie in Rotterdam. De combinatie van werken met kinderen én zorg spraken me enorm aan. Al de verschillende vakgebieden binnen logopedie maakte me enthousiast en ook de vakgebieden gericht op volwassenen bleek ik erg leuk te vinden.  

Na mijn opleiding kon ik meteen beginnen

Vaak denken mensen bij logopedie aan slissen of stotterende kinderen, maar het is breder dan dat. Een logopedist helpt mensen die problemen hebben in de communicatie. Logopedie heeft de vakgebieden spraak, taal, stem, gehoor en slikken. Zowel jong als oud komt bij een logopedist. We werken in ziekenhuizen, op basisscholen en er zijn heel veel praktijken. Het leuke aan het vak is dat je daar je eigen keuze in kunt maken na je opleiding. Tijdens mijn afstuderen begon de coronacrisis en zelfs in Rotterdam was op dat moment niet veel te beleven. Ik zag een vacature bij een vrijgevestigde praktijk in Goeree-Overflakkee, waar ik ben opgegroeid. Ik heb toen goed nagedacht over mijn toekomst en merkte dat ik toch graag weer terug wilde naar het eiland. Ik ging kennismaken en het bleek een goede match. Na mijn opleiding ben ik terugverhuisd en kon ik meteen beginnen.

Logopedie uitdagend en afwisselend

Het werk wat ik hier doe is heel allround; het ene moment help ik een kind met het maken van betere zinnen en het andere moment help ik een man van vijftig met stemproblemen. Vervolgens zit in de auto op weg naar iemand met afasie, ik zie dus veel vakgebieden binnen één dag. Op het moment gaat vooral het werken met kinderen met taal- en spraakproblematiek me goed af, omdat ik daar de meeste cliënten mee zie. Wanneer ik een andere hulpvraag krijg, verdiep ik me vaak weer extra in dat vakgebied. Dat maakt logopedie ook uitdagend en het houdt je scherp. Mijn dagen zijn erg afwisselend en vliegen vaak voorbij.  

Image
KP_logopedist_veertje

Soms kan een kind zich eindelijk verstaanbaar maken naar leeftijdsgenootjes

Het leukste aan mijn vak vind ik de diversiteit en het schakelen tussen de verschillende soorten stoornissen. Je weet wat van ieder vakgebied en je kunt daardoor veel mensen verder helpen. Als je een doel hebt gehaald wat je hebt gesteld met een cliënt, zijn mensen je daar dankbaar voor en ze hebben er echt baat bij. Soms kan een kind ineens wél de overgang maken van groep twee naar groep drie, of zich eindelijk verstaanbaar maken naar leeftijdsgenootjes en echt méédoen. Soms help je iemand verder, doordat hij niet meer wordt tegengehouden door zijn stem op zijn werk. Je maakt echt verschil en dat vind ik erg leuk.

Grenzen aangeven

De lastige kant van het vak is de tijdsdruk die je hebt om iemand te behandelen. De tijd die je nodig hebt om iemands dossier bij te houden, maakt dat het soms wel heel veel is. Daarom is het goed om je grenzen aan te geven en af een toe tijd in te lassen zodat je alles netjes kunt bijwerken. Je kunt niet achter de feiten aanlopen met dit werk. Zeker als je net begint, is het de uitdaging om niet overal ‘ja’ op te zeggen en ook aan jezelf te denken. Je ziet door de dag heen veel verschillende mensen en een behandeltijd loopt regelmatig uit, bijvoorbeeld bij vragen van ouders. Daarnaast komen er vaak via WhatsApp of e-mail vragen tussendoor. Dan is het goed om een kort moment in te plannen om tot jezelf te komen. Dat is soms even zoeken, maar kijk daarbij naar je eigen belastbaarheid.  

Registreren is voor mij een fijne manier om je kwaliteit op peil te houden

Voor mij is kwaliteitsregistratie belangrijk om verder te kijken dan je eigen ‘praktijk-bubbel’. Het is een goede stok achter de deur om cursussen te volgen. Ik ben daarnaast ook lid van een kwaliteitskring. Je komt hierdoor in contact met collega’s van andere praktijken die je verder kunnen helpen als je ergens tegenaan loopt. Ook pik je dan weer interessante dingen op en nieuwe ideeën, dat houdt je scherp. Ik ben ervan overtuigd dat -door je te blijven ontwikkelen-, ook je kwaliteit verbetert. Het stopt niet na je studie. Registreren is dus voor mij een fijne manier om je kwaliteit op peil te houden. Cliënten kunnen je natuurlijk ook opzoeken in het Kwaliteitsregister, het is goed dat dat met je registratie op orde is.