'Gaaf is als mensen weer klachtenvrij zijn en vooruit kunnen'

Maarten
Podotherapeut

Toen ik de HAVO deed, ben ik geïnteresseerd geraakt in podotherapie door een bekende die eerder bij een podotherapeut in behandeling was. Hij had voorheen veel pijn aan zijn voeten en kon nu weer zijn eigen boodschappen doen. Ik twijfelde tussen podotherapie en fysiotherapie en ging naar een open dag bij de hogeschool in Eindhoven. Ik werd meteen enthousiast over podotherapie. Het omgaan met mensen en het maken van een therapie op maat, leek me een aardige combinatie. Het onderdeel handvaardigheid en het vervaardigen van hulpmiddelen zat niet in fysiotherapie en wilde ik niet missen. Daarnaast waren er -toen ik begon- zo’n honderd podotherapeuten en er waren er duizend nodig. Van fysiotherapie waren er toen al twintigduizend, dus de kans dat je werk zou krijgen als podotherapeut was honderd procent. Hoewel het nu beter is dan toen, is er nog steeds een tekort aan podotherapeuten en zijn er wachtlijsten in bepaalde regio’s in Nederland.  

Voetklachten en klachten die voortkomen uit de verkeerde functie van de voet

Een podotherapeut doet uitgebreid onderzoek bij mensen met voetklachten en klachten die voortkomen uit de verkeerde functie van de voet. Dus; hoe komt iemand aan zijn klachten en met welke hulpmiddelen of adviezen kun je iemand van zijn klachten afhelpen? Dat hoeven niet alleen maar voetklachten te zijn. Wanneer iemand scheef loopt door pijn aan de grote teen, kun je daardoor ook enkel- of knieklachten ontwikkelen. Dan maak je je eigen therapie. De meeste podotherapeuten maken hun eigen zolen en een deel besteedt het uit aan een bedrijf. Klachten die ik veel zie zijn voorvoetklachten, hielklachten, enkelklachten, klachten aan het grote teengewricht en lage rugklachten door een verschil in beenlengte.

Image
KP_podotherapeut_bank

Écht verschil maken

Wat ik gaaf vind aan mijn vak, is wanneer mensen klachtenvrij zijn en je daar dankbaar voor zijn. Dus wanneer je écht verschil kan maken. De moeilijke kant van het vak is als je merkt dat klachten niet overgaan, dat is vervelend. Je zoekt dan verder naar een oplossing en wanneer die er niet binnen de podotherapie is, dan verwijs je door naar een andere paramedicus of een medisch specialist.    

Kwaliteitsregistratie geeft een extra stimulans

Een Kwaliteitsregistratie voor Paramedici zegt dat je je vakkennis op peil houdt. Het is een prikkel om je te blijven te ontwikkelen en een extra stimulans om cursussen te volgen en vakliteratuur bij te houden. Een tip voor andere paramedici is; zoek van te voren goed uit wat je moet doen voor je herregistratie en maak een plan. Stel het niet uit en hou je aan het plan, want het wordt nooit rustig op de praktijk.