'De initiële registratie bij KP ging heel erg gemakkelijk'

Lotte
Logopedist

Al vroeg kwam ik in aanraking met het vak logopedie: de zus van mijn vader werkt als logopedist in Engeland en is gespecialiseerd in stemproblematiek. Daarnaast werkt de schoonzus van mijn moeder bij het UMCG op de klinische afdeling neurologie en revalidatie. Bij beide heb ik een dag meegelopen en dat overtuigde me om ook het vak in te gaan. Op dat moment studeerde ik aan de PABO en ik merkte dat het lesgeven aan grote groepen niet bij me past. Ik wil graag individueel met mensen bezig zijn. Eerst dacht ik vooral aan het werken met volwassenen, maar tijdens stages zag ik hoe interessant het werken met kinderen ook is. Dat maakt logopedie ook een breed vak, je werkt met een diversiteit aan mensen en met verschillende hulpvragen.

Omdat je met ouderen werkt ben je bezig met de kwaliteit van leven

Bij Hanze hogeschool in Groningen deed ik de studie logopedie. Hier studeerde ik af op het speciaal basisonderwijs én geriatrische revalidatiezorg. Tijdens het laatste jaar liep ik twee stages, waarvan de eerste op het speciaal basisonderwijs was. Hier merkte ik dat er veel komt kijken bij het werken met kinderen, zo ben je naast logopedie ook pedagogisch aan het handelen. Bij mijn tweede stage bij Noorderbreedte Revalidatie in Leeuwarden was het een hele fijne plek om te werken. Ik had veel aansluiting met de doelgroep en de werkzaamheden waren leuk. Het was steeds een puzzel om te kraken: je keek naar wat het beste past bij een client. Je bent bezig met de kwaliteit van leven en mensen zijn je heel dankbaar. Dat is niet het belangrijkste maar dat maakt de afwisseling van het werken met zowel kinderen als ouderen zo mooi.

Beeldbellen in de revalidatiezorg

Mijn scriptie schreef ik over beeldbellen in de zorg, mijn onderzoek was onderdeel van een groter project van het Centrum voor Revalidatie van het UMCG. Hier waren ze al bezig met het implementeren van beeldbellen, wat in sneltreinvaart terecht kwam door Corona. Mijn scriptie viel in deze periode, dus daar kon ik mooi op aansluiten. 

Wanneer je je direct inschrijft als je net bent afgestudeerd, heb je de komende 5 jaar een kwaliteitsregistratie

In de laatste fase van mijn studie, kwam kwaliteitsregistratie steeds vaker aan bod. Tijdens bijeenkomsten op de hogeschool werd verteld hoe het in zijn werk gaat na je afstuderen. Op een flyer van KP die we ontvingen, stond een stappenplan voor initiële registratie en die was heel behulpzaam. Wat het ook laagdrempelig maakt is dat je door je meteen te registreren na je studie, voor vijf jaar een kwaliteitsregistratie hebt. Dat komt omdat je dan op de hoogte bent van de laatste kennis en ontwikkelingen vanuit je opleiding. Wanneer je je later inschrijft is de instroom anders vanwege de nascholingen en activiteiten die je doet voor een registratie. Dat was zeker een motiverende factor om me direct in te schrijven.

Kwaliteitsregistratie als houvast

De initiële registratie bij KP ging heel erg gemakkelijk. Als ik nu terugkijk zou ik wel graag een lijstje gehad willen hebben vanuit de opleiding, met daarop alles wat je nodig hebt na je afstuderen. Omdat ik meteen startte met twee banen, had ik nooit een moment om daar rustig bij stil te staan. Nu ik werk ervaar ik kwaliteitsregistratie als een houvast om niet alleen maar je werk te doen, maar je ook te profileren en te verdiepen in alles wat erom je heen gebeurt. Het Kwaliteitsregister Paramedici is daar wel een leidende factor in. Ik raad andere afstudeerders zeker aan om te registreren. Daarnaast: wacht niet en doorloop de stappen op de site van KP voor initiële registratie. Vergeet je ook niet aan te melden voor de beroepsvereniging. Bij ons werd daar tijdens de opleiding al aandacht aan besteed en voor andere beroepsgroepen is dat net zo waardevol.