‘De aandacht voor voeding en gezondheid zorgt ervoor dat we kunnen laten zien wat we waard zijn’

Denise
Diëtist

In het laatste jaar van de HAVO wist ik nog helemaal niet wat ik wilde gaan doen. Mensen t.a.v. hun gezondheid helpen, dat wist ik wel. Mijn vader kwam met het idee van fysiotherapeut. Toen ben ik me erin gaan verdiepen. Op de website van een hogeschool die deze opleiding aanbood zag ik ook het kopje ‘voeding’ staan en ben ik verder gaan lezen. Ik dacht meteen ‘dát wil ik’. Voeding is een onderwerp waar we dagelijks mee te maken hebben, dus ik wilde er graag meer over leren. Tijdens de opleiding wist ik al snel dat ik een eigen praktijk wilde gaan starten in de toekomst. Toen ik net was afgestudeerd heb ik het langzaam opgebouwd, voordat ik voor mezelf begon. Om ervaring op te doen ben ik eerst in dienst gaan werken bij een grote diëtistenorganisatie. Na drie jaar ben ik daar verder gegaan als franchisenemer. Inmiddels werk ik zelfstandig onder mijn eigen naam. Nu kan ik op alle vlakken mijn eigen beslissingen nemen en volledig mijn creativiteit erin kwijt.

Een diëtist adviseert niet alleen, maar coacht ook cliënten om hun doelen te bereiken

Ik zie de diëtist als een expert op het gebied van voeding. Je kunt er met tal van hulpvragen over voeding terecht. Een diëtist adviseert niet alleen, maar coacht ook cliënten om hun doelen te bereiken. Dit doen we niet alleen op het gebied van voeding, maar we nemen hierin ook andere factoren mee, zoals beweging, nachtrust, ontspanning, medicatie en suppletie gebruik. We kijken dus naar het hele plaatje.

Multidisciplinair overleg

De grootste groep die ik zie zijn mensen met aan overgewicht gerelateerde klachten. Ik begeleid veel mensen met diabetes type 2 en werk hierbij met koolhydraatbeperking. Daarnaast begeleid ik regelmatig mensen met spijsverteringsproblemen, zoals maag-darmklachten. Mijn interesse ligt sterk in het darmmicrobioom. Ik zit in een multidisciplinair COPD overleg met een huisarts, apotheker, fysiotherapeut en praktijkondersteuner. Hierin bespreken we casussen en nieuwe ontwikkelingen. Hierdoor worden ook regelmatig mensen met COPD naar mij doorverwezen.

Ieder mens is uniek en daar hoort ook een persoonlijk voedingsadvies bij

Het leukste aan mijn vak vind ik het persoonlijke contact met mensen en de band die je opbouwt. Je krijgt ook een inkijk in iemands persoonlijke leven en je wordt daar even onderdeel van. Daarnaast zorgt het bieden van hulp op maat ervoor dat ik genoeg uitdaging en afwisseling in de dagelijkse praktijk heb. Ieder mens is uniek en daar hoort ook een persoonlijk voedingsadvies bij. Ik kijk wie ik voor me heb en pas daarop mijn werkmethode aan. Bij de één ga ik meer de diepte in bij het geven van informatie en bij de ander gebruik ik meer afbeeldingen om iets toe te lichten. Iedere dag is anders en dat maakt het ontzettend leuk.

Image
KP_dietist_weging

Regels en vergoedingen

Wat ik moeilijk vind aan mijn vak zijn alle regels vanuit de zorgverzekeraars en de krappe vergoeding die zij geven. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt per individu. Daardoor merk je dat complexe hulpvragen die veel aandacht vereisen niet optimaal behandeld kunnen worden binnen de vergoeding. Het voelt niet fijn om tegen een cliënt te zeggen dat de behandeling pas in het nieuwe jaar kan worden vervolgd, omdat hij of zij dit jaar door de vergoeding heen is. Dit, terwijl deze persoon eigenlijk eerder gezien moet worden maar het consult niet zelf kan bekostigen. Het probleem is dat dat niet strookt met de intentie van de diëtist om mensen te helpen. De ene cliënt redt het met een uur en een ander heeft zes uur nodig. Daar wordt geen rekening mee gehouden.

Het is echt een vereiste om de literatuur bij te houden om kwaliteit te kunnen leveren

Ik vind het belangrijk om een Kwaliteitsregistratie voor Paramedici te hebben, omdat het een indicatie is dat ik actief blijf in mijn vak. Er zijn continu veranderingen en vernieuwingen op het gebied van voeding, dus het is echt een vereiste om de literatuur bij te houden en zo kwaliteit te kunnen leveren in de praktijk. Als diëtist ben je deskundig op het gebied van voeding en dat benadruk je nog eens met kwaliteitsregistratie. Daarnaast is het vaak voor zorgverzekeraars een vereiste om kwaliteitsgeregistreerd te staan wil je gecontracteerd werken. Kwaliteitsregistratie houdt je actief op de markt en zolang je actief bezig bent dan lukt het je ook om de benodigde punten te behalen. Ik heb dan ook nog nooit problemen gehad bij het behalen van mijn punten voor kwaliteitsregistratie. Met corona werd het wel wat lastiger om intercollegiaal overleg te organiseren. Gelukkig heeft KP hier al rekening mee gehouden met de speciale coronaregelingen. 

Belang van een gezonde leefstijl

Stilstaan is achteruit gaan, zeker op ons vakgebied dus zorg dat je geregistreerd staat. Laat zien wat je waard bent. De diëtist vond ik een ondergewaardeerd beroep. Tijdens de coronacrisis werd wel steeds meer het belang ingezien van een gezonde leefstijl op het ziekteverloop van corona. Daardoor zijn we weer meer op de kaart gezet. Ik denk dat als we nóg meer laten zien dat wij de deskundigen zijn op het gebied van voeding, steeds meer mensen de weg naar de diëtist zullen vinden. De diëtist had eerder nog wel het imago van iemand die met het vingertje wijst. Ik weet niet of dat ooit zo is geweest, maar in deze tijd zéker niet. Diëtisten kunnen mensen heel goed coachen bij het bereiken of behouden van een positieve gezondheid. Gelukkig zorgt de toenemende aandacht die er is voor voeding en gezondheid er ook voor dat we kunnen laten zien wat we waard zijn.